Mar 20

Mineralna volna je negorljiva in ima odlične izolacijske vrednosti!

Montažna hiša in toplotna izolacija

Montažna hiša in toplotna izolacija

Mineralna volna je ena od najpogosteje uporabljenih materialov za zaščito montažne hiše pred toploto, zvokom in požaram. Izjemnega pomena za njo pa so tudi odlične proizvodne lastnosti.

Mineralna volna ima zraven odličnih izolacijskih lastnosti, tudi to lastnost, da je negorljiva s tališčem nad 1000 stopinj C, je nepremočljiva, trpežna in enostavna za uporabo, obdelavo in predelavo. Osnovna sestava mineralne volne je najrazličnejše vrste mineralov, kot so na primer diabas, bazalt, dolomit in drugih mineralni materiali. Ti minerali so na voljo na odprtem in jih neomejeno.

Proizvodnja mineralne volne je zelo velikodušna, saj iz enega kubičnega metra surovin dobimo približno 100 kubičnih metrov mineralne volne. Tako s proizvodnjo mineralne volne ohranjamo najrazličnejše vire.

Proizvodnja se začne z raztapljanjem mineralov pri temperaturi okoli 1500 stopinj C. Na koncu raztopljenih mineralov dobimo vlakna. Ko dobimo vlakna jim dodamo sredstva za vezavo in impregnacijo. Tako obdelana vlakna se zbirajo v zbirni komori v kateri se ustvari volneni flis . Ta flis nato odebeli do želene konsistence in se sčasoma strdi pri temperaturi okoli 230 stopinj C.

Debelina mineralne volne je odvisna in možna glede na način uporabe in se razlikuje od samih zahtev. Mineralna volna mora biti izdelana v skladu s končnim izdelkom. Naprimer mehke izvedbe mineralne volne v rolah se največkrat uporabljajo za zvočno izolacijo sten pri montažnih hišah ter ekstermno trde zasnove za ravno za strešno izolacijo.

Mineralna volna neima samo toplotnih, zvočnih in negorljivih lastnosti, ampak z njeno uporabo pri gradnji montažnih hiš, prispevamo k varovanju okolja, saj ta  zmanjša porabo energije za ogrevanje iz fosilnih goriv in s tem zmanjšuje škodljive snovi, kot so na primer ogljikov dioksid.

Neodvisni francoski raziskovalni inštitut ter njegove študije za ekologijo Ecobilan so pokazale, da mineralna volna, kot izolacijski material v času svojega življenja prihrani približno 1700 krat več energije, kot se je dejansko porabi pri njeni proizvodnji. To ni samo dobro za okolje, temveč tudi za samega uporabnika saj mu to prihrani denar zaradi nižjih stroškov ogrevanja.

Poraba energije za ogrevanje je hkrati neposredno povezana z izolacijo montažne hiše in doma.

Toplotne izgube

Klasična hiša – Montažna hiša
30-40%  - 15-20% skozi okna
25-30% skozi strop (streha), – 10-15%
10-20% skozi tla – 5-10%
25-30% skozi stene 10-15%

  • Share/Bookmark

Komentiraj


XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tvoji podatki

Vaš komentar
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

ZelenaOaza