Apr 14

Varčevanje z energijo pri montažnih hišah je ključnega pomena današnje gradnje!

Montažne hiše so energetsko varčni objekti - Foto:Rihter d.o.o.

Montažne hiše so energetsko varčni objekti - Foto:Rihter d.o.o.

Standardno zgrajena montažna hiša prihrani 30 do 50% energije, potrebne za ogrevanje celotne stavbe, odvisno od velikosti njenih odprtin in smotrni zasnovi same hiše. To ni zanemarljiv podatek, glede na to, da se cena energije vedno bolj zvišuje. Dobra toplotna izolacija zmanjšuje tudi samo pregrevanje stavbe v poletnih mesecih, kar pa prispeva k prijetni mikroklimi in ugodnemu bivanjskemu ugodju. Te lastnosti pa omogoča zasnova in izgradnja zunanje montažne stene, ki je debeline v povprečju 25 cm, doseže pa koeficient toplotne stene od 0,20 W/m2K. Toplotna prevodnost stene je definirana kot količina toplote, ki jo gradbeni element absorbira v 1 sekundi na m2 pri temperaturni razliki 1 K, izražen v W/m2K. To razmerje je zelo pomembno pri analizi celotne izgube toplote v stavbi, kot tudi poraba energije za njeno ogrevanje. Bolj se bo t ta koeficient prenosa toplote znižal, boljša bo toplotna zaščita stavbe in ovoja. Za primerjavo, klasična zunanja debelina stene zidane hiše je 35 cm (25 cm zidanje + 10 cm ekspandiranega polistirena), to pa nam sporoča koeficient prevodnosti, ki je skoraj 0,3 W/m2K, kar pomeni, da je investicija v debelejšo in bolj dražjo stenska toplotno izolacijo veliko slabša, kot pa se uporablja pri gradnji montažnih hiš.

Nizkoenergijski standardi, kateri se uporabljajo pri gradnji montažnih hiš, pomenijo velik napredek na področju energetske učinkovitosti stavb. Zunanja glavna stena pri montažni hiši je široka in ima razpon 25-35 cm, od katere je toplotna izolacije več kot 20 cm. Ta stena ima zelo ugoden koeficient prenos toplote, ki je nižji od 0,15 W/m2K, kar v kombinaciji s trojnim izolacijskim steklom na vseh vratih in oknih pripomore k kakovostnim in vrhunskim prihrankom v višini od 50 do 70% energije, ki je potrebne za ogrevanje stavbe. Še posebej, majhno porabo energije potrebuje »tri-litrska” montažna hiša, saj je njena poraba približno 3 litre kurilnega olja na kvadratni meter na leto, to pa znese za hišo veliko 150 m2, 450 litrov kurilnega olja. Ob trenutni ceni za liter kurilnega olja  približno 1,00900 €/L – 13.04.2013, (cena v zadnjih 4 letih se je povečala za 100%), izračuni kažejo, da za ogrevanje nizkoenergijske montažne hiše, danes  ptrebujemo 450 € na leto.

Glede na razne izračune in vodnike, ki jih najdemo na trgu, klasično zgrajena hiša iz opeka ter iste velikosti porabi 130 kWh/m2 na leto ali 11,6 litrov kurilnega olja na kvadratni meter, to pa znaša kar 1.510 €. Tako nizko energijska montažna hiša porabi 4-krat manj energije za ogrevanje od tradicionalnih zidanih hišah iste velikosti, kar pomeni letni prihranek v ogrevanju več kot 1.000€. Naj še povemo, da so tudi nižji stroške za vgradnjo samega sistema centralnega ogrevanja, majn pa je potrebno tudi število ogrevnih telesa. V ta znesek je potrebno upoštevati tudi znatne prihranke energije v poletnih mesecih, saj se montažna hiše mnogo manj pregrevajo, kot konvencionalne. V skladu s tem izračunu za 20 let življenja in prebivanja v montažni hiši, lahko v tem času prihranite za celoten vikend!

Izkušnje kažejo, da začetna naložba v energetsko učinkovite gradbene standarde, segajo od 5 do 10% celotnega zneska naložbe, zaradi velikih prihrankov pri porabi energije, pa so hitro amortizirani in izredno stroškovno učinkoviti na dolgi rok.

Vir: Aleksander Čeh (montazne-hise-on.net)

  • Share/Bookmark

Komentiraj


XHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Tvoji podatki

Vaš komentar
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

ZelenaOaza